!Fotografie

Avonturier en fotograaf Marco Meijerink trok door meer dan 86 landen. Zijn beelden worden gepubliceerd in de internationale media. Regelmatig is hij te horen op de radio en te zien op televisie en geeft hij vele lezingen over zijn avonturen.


reisfotografie ! expeditiefotografie ! documentairefotografie !

 

 

Binnenland van Kirgizië

In de tijd van de Sovjet Unie was Kirgizië het Alpenland van Oost Europa. En niet geheel onterecht. Van het vlakke land van het buurland Kachastan gaat het landschap in Kirgizië over in de bergen van de Himalaya en de Pamirs. En die overgang levert een interessante mix van landschap en bevolkingsgroepen op. In de dalen wordt landbouw bedreven maar eenmaal in de bergen kom je in aanraking met paard rijdende nomaden die in het harde klimaat overleven op paardenmelk en geitenvlees. Dit is het land waar je niet vreemd moet opkijken op een voorgeschoteld schaaltje schapenhersens of paardenmelkkaas.

Het land lijkt op de overgang tussen Europa en Asie te zitten. Maar misschien nog wel beter gezegd: op de overgang tussen de oude Sovjet Unie en de nieuwe wereld. Een sinds lange tijd is de nieuwe wereld niet Amerika of Europa maar het oprukkende Asie. Hoewel nieuwe auto's nog uit Europa komen vindt steeds meer handel plaats met de meer naar het oosten gelegen landen. Net zoals in de tijd van Alexander de Grote, de tijd van de kolonisatiedrift van Europa, zit ook nu Kirgizië midden in een smeltkroes van culturen, spanningen en belangen.
Of zoals de beambte ons in het eerste dorpje over de grens vertelde: Welcome in Kirgizstan, gateway to the east.
Lees ook het verslag van Kazarman, vergane Sovjet glorie.