Fototip 33, fietsen op Tenerife

TechnoTip 33

In donkere situaties is de camera in je telefoon nog wat beperkt. Je merkt dan snel dat je beeldsensor onvoldoende informatie kan vangen. Dat resulteert in minder heldere beelden met veel korrel. Oplossing? Gewoon wachten tot het licht wordt en genieten van het moment en misschien even geen plaatje schieten. 

FotoTip 33

Telefoon fotografie

Tja, daar sta je dan. Met twee kleine tasjes en een lichte fiets. Geen plek voor een zware spiegelreflex camera. Laat staan een arsenaal aan lenzen en andere troep. Als fotograaf breken er dan zware tijden aan. Na lang wikken en wegen kom ik tot een besluit: ik neem geen camera mee op onze wielrentocht door Tenerife. Ik neem alleen mijn telefoon mee. Dat gaat of een succes worden of een totale mislukking. Want ik weet dat ik in deze week een plaatje moet schieten voor Bike & Trekking. En ja, helaas hebben die wat goed gevormde pixels nodig. Heel benieuwd of een telefoon dat kan leveren. Hierboven zie je het resultaat, oordeel zelf. Een paar dingen vielen wel op. Een camera in een reguliere telefoon is echt wel iets anders dan een spiegelreflex camera. Naast allerlei knopjes en instellingen die ik nu mis, is het grootste verschil de afmeting van de sensor. Die is op een telefoon gewoon verschrikkelijk klein. En hoe kleiner de sensor, hoe meer de camera last heeft van weinig licht. Dat is natuurlijk heel simpel op te lossen door alleen daar te fietsen waar de zon lekker schijnt. En als je dat doet gaat het verrassend goed. De plaatjes zijn niet eens heel erg slecht. Natuurlijk, alle kleuren worden door de ingebouwde software van de cameratelefoon lekker opgepept en alles is bloedscherp. Voor enige nuance is geen plaats. Maar als je je daar overheen zet gaat het best wel.

Wat ik verrassend vond, is hoe de telefoon omgaat met lichte en donkere delen in de foto. Altijd een heikel punt bij fotograferen. De software in de camera past dat keurig aan. Zo goed zelfs dat ik het zelfs beter vond dan mijn 10 jaar oude spiegelreflex camera. Toestel van een paar duizend euro dat nu door een telefoontje finaal opzij wordt geblazen. 
Nadeel is natuurlijk dat je alleen JPEG plaatjes kunt schieten en geen RAW bestanden. Voor de kenner is dat een nadeel want met RAW bestanden kan je lekker veel aanpassen naar je eigen smaak. Dat moet je met een fotootje uit een telefoon niet te veel doen. Het is zoals het is en naast het aanpassen van wat donkere en wat lichte delen moet je het ermee doen. En dat werkt verrassend bevrijdend. Gewoon lekker klikken en genieten. 
Spiegelreflex camera te koop!